[ad_1]

Dieta mediteraneană este un plan alimentar sănătos care conține multe fructe și legume, cereale integrale, pește și ulei de măsline. Este considerată de mulți un stil de viață ce reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, unele tipuri de cancer, diabet, Alzheimer și Parkinson. De asemenea, ajută la pierderea excesului de greutate și este un aliat excelent atunci când vorbim despre antiageing, longevitate și vitalitate,  aflăm de la nutriționistul Cristina Toma.

De ce dieta mediteraneană este un stil de viață sănătos

În ciuda numelui său, dieta mediteraneană este mai degrabă o colecție de obiceiuri alimentare decât un sistem specific sau orientări dietetice. Este o dietă tipică zonei mediteraneene, de unde provine și numele acesteia.

Primul promotor al dietei mediteraneene a fost omul de știință american Ancel Keys. La mijlocul secolului XX, a descoperit că locuitorii din Creta și din sudul Italiei aveau o sănătate cardiovasculară bună, spre deosebire de populația din SUA.

Aceștia mâncau alimente proaspete, predominant vegetale și erau activi din punct de vedere fizic.

Ce alimente pot fi consumate în dieta mediteraneană?

  • legume, zarzavaturi, fructe, leguminoase, fructe uscate și oleaginoase, semințe, cereale integrale
  • ulei de măsline în cantități moderate, că sursă principală de grăsimi
  • consum moderat de carne, de preferință albă, de peşte și de ouă
  • consum zilnic de lactate și brânzeturi ușoare, moderat dacă au multe grăsimi în conținut
  • ierburi aromatice și condimente în loc de sare
  • consum cât mai redus de zahăr și dulciuri
  • consum moderat de vin în timpul mesei (1 pahar)
  • apă

Principiile comune constau în:

  • Înlocuirea untului cu ulei de măsline;
  • Utilizarea ierburilor și a condimentelor în loc de sare;
  • Reducerea consumului de carne roșie la 1-2 ori pe lună;
  • Consumul cărnii de pește și păsări de curte – de 2 ori pe săptămână;
  • Consumul moderat de vin;
  • Activitate fizică suficientă

Dieta mediteraneană este prezentată sub forma unei piramide alimentare. Piramida se bazează pe fructe, legume, nuci, paste, pâine și cereale. Pâinea și cerealele ar trebui să fie alese din cereale integrale. Pâinea albă și orezul alb trebuie evitate.

Nucile sunt o parte esențială a dietei. De asemenea, dieta mediteraneană conține o mulțime de leguminoase.

Principala sursă de grăsimi din dieta mediteraneană este uleiul de măsline extravirgin sau virgin, bogat în grăsimi mononesaturate și antioxidanți.

O dietă mediteraneană nu poate fi imaginată fără pește și fructe de mare. Peștele gras (macrou, păstrăv curcubeu, sardină, somon, hering) este bogat în acizi grași omega-3, beneficii pentru sănătatea pielii, creier și a sistemului cardio-vascular. Dieta mediteraneană presupune un consum moderat de ouă și produse lactate, precum brânza și iaurtul. Carnea roșie apare pe masă doar de 1-2 ori pe lună. Aceasta nu este o masă de zi cu zi, ci mai degrabă o delicatesă, savurată din când în când.

Dieta mediteraneană nu restricționează caloriile și nu vă ține flămând. Este o dietă ce poate fi adaptată nevoilor calorice ale fiecărei persoane. Este un mod simplu și sigur de a vă menține sănătos.

Cristina Toma este nutriționist, specializat în nutriție funcțională și parte a clinicii Longevity Room, condusă de către dr. Ioana Berciu.

Articolul Cristina Toma, nutriționist – ”dieta mediteraneană reprezintă un stil de viață sănătos” (P) apare prima dată în Prahova Medicala – informatii din domeniul medical din Prahova.

[ad_2]

Source link